Gigantische ijsberg Antartica nu echt afgebroken

Larsen C

Een brok ijs van ongeveer 6.000 km2, zo groot als Drenthe en Overijssel bij elkaar, is afgebroken van de Larsen C-ijsplaat in Antarctica en is nu een van de grootste ijsbergen ooit. Naar verwachting gebeurt dat ook binnenkort met Larsen C - de grootste van de vier Larsen-platen. De scheur werd sinds 2014 in snel tempo groter, waardoor de kans op een afgebroken massa ijs ook toenam. Dat bracht wel een stijging van de zeespiegel met zich mee, zegt David Vaughan, glacioloog en wetenschappelijk directeur van de British Antarctic Survey. "De snelheid van het afscheuren verraste ons, eerlijk gezegd", liet onderzoeksleider Adrian Luckman weten. De dikte van de gletsjer ligt op 200 meter. "Antarctica is een enorm groot gebied en de klimaatverandering varieert". Zoals vandaag met de Eiffeltoren half onder water.

De rest van de Larsen-C-plaat blijft vooralsnog stabiel, zien de onderzoekers, "maar zal wel minder stabiel zijn dan voor de scheur".

More news: Disney Reveals Star Wars Land Model at D23 Expo 2017!

"Grote "afkalvingsevenementen" zijn normale processen voor een gezonde ijsplaat en komen al decennia, eeuwen, millennia voor in cycli die veel langer zijn dan het leven van een mens of satelliet", schrijft gletsjerexpert Helen Amanda Fricker in The Guardian. De ijsmassa heeft twee keer de oppervlakte van Luxemburg. Experts zeggen dat de ijsberg kan blijven waar hij is, vele jaren - is het bekend dat sommige van hen niet veranderen hun positie tot 20 jaar, schrijft The Independent. "Als dat doorgaat, kan het een punt bereiken dat herstel onmogelijk is".

Related News:Most liked

Easyjet applies for European licence to continue operations post Brexit
Current rules state airlines operating inside the European Union must be majority owned by EU nationals. In a statement earlier, easyJet said its application was "well advanced".

Malayalam actress assault: Actor Dileep's police custody extended
On Tuesday, a day after his arrest, Dileep was removed from primary membership of film artists associations AMMA and FEFKA. Noted lawyer Ramkumar, who appeared for Dileep, said the prosecution did not have any witnesses in the case.

Cooper: Trump aide like 'Hungarian Don Rickles'
He noted that the return of the compounds in NY and Maryland would not be unconditional. "Where are the Walter Cronkites of yesteryear?" he asked .

Beyonce Shares First Photo Of Newborn Twins
Holding her burgeoning stomach and dressed in lingerie, the singer was draped in a green veil and nestled in a bouquet of flowers. Another penned: " Beyonce wanted to be slick and release photos of Sir Carter and Rumi when she thought we would be asleep".

Natural History Museum Replaces Dippy With A Giant Blue Whale
It will be surrounded by other some rather unbelievable specimens too, including a 4.5bn year-old meteorite and a Mantellisaurus skeleton.

Infosys Q1 Results : Profit & Revenue mark beat expectations
It had posted a net profit of Rs 3,436 crore in April- June of 2016-17, Infosys said in a BSE filing. Further, it reported gross client additions of 59 in the June quarter.

Led coalition says Mosul victory does not mark end of global threat
Some militants had offered to surrender today as well, but Townsend did not know the results of those negotiations. Iraqi forces have launched further airstrikes on ISIL fighters still holding out in Mosul's Old City.

Intel Corp (NASDAQ:INTC) Institutional Investor Positioning
As per Wednesday, October 19, the company rating was maintained by UBS. 1,500 shares were sold by Wendel Mark A , worth $47,240. It worsened, as 79 investors sold INTC shares while 690 reduced holdings. 111 funds opened positions while 603 raised stakes.

'Dreaming big': Former astronaut Julie Payette to be next Governor General
She was the first Canadian female to board the International Space Station in 1999 and went on a second space flight in 2009. Payette was chosen for the Canadian space program in 1992, one of four successful applicants from among 5,330 candidates.

IS 2.0? Gevaren liggen op de loer na bevrijding Mosul
Dit deden ze bij onze deur, maar erger nog, ze deden het ook bij een huis bij ons in de buurt waar honderden mensen zaten'. De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft maandag verheugd gereageerd op de herovering van Mosul.

IS dreigt met aanslag tijdens EK vrouwen
Als deze signalen wijzigen, dan zal daar uiteraard over worden gecommuniceerd, en zullen er andere maatregelen worden getroffen. IS heeft aanhangers opgeroepen een aanslag te plegen bij de wedstrijd Engeland-Schotland, volgende week woensdag in Utrecht.

Judge expands close relatives in travel ban
In a statement , Hawaii's Attorney General Douglas Chin said, "The federal court today makes clear that the U.S. The judge condemned the government's definition of a close relative as "unduly restrictive".

Shooting attack near Jerusalem's Temple Mount 'claims several casualties'
Police were still checking whether the gunmen, who were reportedly killed by security forces, were Palestinian, a spokesman said. Police said that three armed assailants arrived at one of the gates to the Temple Mount when they noticed policemen present.

Great white shark attacks kayaker in California
Lawson said that he felt something bump him and saw a great white shark sinking its teeth on the front of his kayak. The lull didn't last long: by 5:00 PM, writes KSBW , around 20 surfers were back in the water.

Muguruza sets up date with Williams
Williams failed to convert on a big match point, but then got back to deuce and eventually sealed the deal with a break. Thursday marked the first time this tournament she won a set when dropping two or fewer games, and she did so twice.